Vi drikker ofte den første kaffen rett etter at vi har stått opp. Men er dette et bra tidspunkt?

Finnes det en vitenskapelig undersøkelse på dette?

Foto: Pexels

Ja, det er det ifølge Steven Miller som er en hjerneforsker og Ph.D-kandidat ved Uniformert Services University of Health Sciences Maryland. Det er faktisk et optimalt tidspunkt på dagen for å konsumere koffein.

Ifølge Steven Miller utvikler personer som drikker kaffe mens kortisolnivået er høyt en slags toleranse for koffein, og dermed blir effekten redusert.

Kortisol er et hormon som styrer kroppens indre ur og som får deg til å føle deg våken. Nivået av hormonet i kroppen er typisk høyt når man våkner, men etter en times tid faller det igjen.

Det er når kortisolnivået faller at man får den største effekten av koffein, da det fremmer kortisolproduksjonen. 

Steven Miller sier også at kortisolnivået stiger rund frokosttid og igjen mellom kl. 17.30 og 18:30.

Hvis du drikker kaffe på et tidspunkt hvor konsentrasjonen av kortisol er høyt i kroppen, bør du helst droppe kaffen. Kortisolproduksjonen er i høy grad relatert til din våkenhet, og er på sitt høyeste mellom kl. 08 og 09 om morgenen i en 24 timers syklus.

Foto: Pexels

Hvis man likevel drikker kaffen tidlig om morgenen, kan man etterhvert utvikle en trang til at kaffen skal være sterkere og sterkere for å oppnå en effekt.

Steven Miller legger imidlertid til at kortisolnivået kan svinge fra dag til dag, fra person til person, så det best tidspunktet for å nyte en kopp kaffe kan variere. F.eks. kan kortisolnivået falle kjappere hvis man er tidlig oppe.

Kortisol nivåets topp er mellom 08.00 og 09.00 og igjen mellom 12.00 og 13:00, og igjen på topp 17:30 til 18:30. Så vi burde unngå å drikke kaffe i løpet av disse timene. Det hele henger sammen med vår biologiske klokke!

Foto: Pexels

Så når er den mest optimale tiden for å ta en kaffe pause?

Den mest effektive tiden å ta en kopp kaffe, sier Miller, er mellom 09:30 til 11:30 og igjen 13:30-17:00 for å dra nytte av fall i våre kortisolnivå når vi trenger en liten ekstra boost!