Man kan aldri skjemme bort sitt barn med for mye kjærlighet når barnet gråter eller skriker. Hos et nyfødt barn finnes det tre grunner til at barnet gråter og skriker: mat, ren bleie og nærhet.

Hvorfor skriker barnet? Normal gråter normal et barn sammenlagt ca 1-1,5 timer om dagen. Skriker barnet mer så er det antageligvis andre årsaker. Da er det lurt å ta en tur til legen. Ganske tidlig lærer mamma å kjenne igjen sitt eget barns skrik fra andres barn. Å lære seg å tolke skrikets innhold tar ofte litt lenger tid, ca noen måneder.

De viktigste hovedårsakene til gråt og skrik hos barnet:

  1. Sulten: dette er en av de vanligste årsakene til at barnet skriker. Prøv å legge barnet til brystet for å se om barnet vil spise. Barn spiser ulikt, noen spiser mye om gangen og sjeldnere og noen spiser ofte og lite om gangen. Tilby barnet mat og la det spise, de gir beskjed når de har fått nok. Noen ganger kan det være sugebehov, tilby da en smokk.
  2. Trøtthet: hvis barnet sliter med å komme til ro kan det lett bli overtrøtt. Da trenger barnet hjelp til å komme til ro og sovne. Prøv å vugge barnet i sengen eller stryke det på ryggen.
  3. Varme eller kalde: en baby som er varm eller kald vil skrike. En bra regel er å tenke at babyen trenger et mer lager med klær enn det du selv bruker for å ha det behagelig. Er du usikker så kjenn på barnets mage. Soverommet kan være 18 grader.
  4. Søken etter nærhet: barnet har stort behov for nærhet og kjærlighet. Et barn som får ligge å skrike uten at noen bryr seg kommer til å lære seg at det ikke lønner seg å klage. Dette kan få konsekvenser senere i livet i forholdet med andre mennesker. Stryk og rør ditt barn mye og vis att du bryr deg og vil omgås med barnet. Hudkontakt i tidlig alder viser seg å spille inn på utviklingen videre og følelseslivet.
  5. Skrik av smerte: ofte kjenner foreldrene igjen på skriket om barnet har det vondt eller om det er bare vanlig klaging. Mistanker du om noe er galt så må du alltid ringe sykehuset eller besøke en lege.
  6. Andre saker kan være: for lite stimulans, overstimulert, depression hos mamma eller stressede foreldre.

Husk at å gråte og skrike er barnets eneste måte å kommunisere på!

Photo: Pexels