For mye ros kan være skadelig. Noen foreldre pøser på med ufortjent ros fordi de vil at barna skal få bedre selvtillit. Men barn er smarte nok til å gjennomskue overdrivelsene og skjønne at du egentlig ikke mener det du sier. Kanskje de tenker at de ikke kan stole på deg.

Å rose evner. Tenkt av din sønn er god på å tegne. Du vil selvfølgelig rose hann slik at han blir motivert til å utvikle seg videre. Men dette kan bli feil. Ros som bare fokuserer på et talent, kan få barnet ditt til å tenke at de eneste ferdighetene det er verdt å jobbe med, er de som faller naturlig for det. Kanskje sønnen din til og med unngår å prøve nye ting fordi han er redd for at han ikke skal få det til.

Å rose innsats. Barn som blir rost for sin gode innsats og for utholdenhet, ikke bare for evner de har, lærer en viktig sannhet, at det å bli flink krever tålmodighet og  arbeid. Det fører til at de gjør den innsatsen som trengs for å oppnå det ønskede resultatet, sier boken Letting Go With Love and Confidence. Selv når de ikke får det til, tenker de ikke at de er mislykket, men at de holder på å lære.

Så hva kan du gjøre som foreldre?

  1. Gi ros for innsats, ikke bare for evner.
  2. Hjelp barnet ditt til å tåle å gjøre feil.
  3. Gi konstruktiv kritikk.

Se hvordan barna reagerer i Carol Dwecks egen video:

Ros riktig!

Photo: Pexels